fredag den 17. april 2009

Nyt fra Sunset Rubdown

Spencer Krug, én af vor tids store sangskrivere, er tilbage med resten af Sunset Rubdown, der udgiver deres nye album Dragonslayer d. 23. juni. Sikken titel! Sidste år spillede de en ganske fantastisk koncert på Loppen, og det skal derfor blive spændende at høre dem på VoxHall til Pop Revo, hvor de spiller lørdag d. 2. maj.

Nu har de sluppet en mp3 løs fra det kommende album ved navn Idiot Heart. Nogle vil måske genkende den, da den helt tilbage i 2007 fik premiere til en Daytrotter Session. Som med meget andet Sunset Rubdown er den noget af et monster. Underspillet bombastisk. Bombastisk underspillet. Og som med alt andet Sunset Rubdown er den betagende som bare fanden. Teksten er ligeledes et vidunder i sig selv. Sangen indeholder et fragment af én af mine Sunset Rubdown-yndlingssange, The Men Are Called Horsemen There, idet Spencer Krug endnu engang synger "I said if I was a horse / I would throw up the reins / If I was you." Denne gang efterfølges sætningen dog af "so look at you go."
Sangen er præget af en vis bitterhed over en person, der ikke kan slå sig ned. De lyriske guldkorn byder blandt andet på en sætning som "and you can't settle down until the idiot in your blood settles down". Senere møder vi også en reference til myten om Icarus, og her forekommer noget, der kunne ende med at være den mest sofistikerede formulering i musikåret 2009:

And I found you in this city, and called it 'Paradise'
I say 'I love you but I hate this city, and I'm no prize'
You want to walk around like you own the joint
The way that Icarus thought he might own the sky

I said you can't can't settle down until the Icarus in your blood, in your blood drowns
No you can't can't settle down until the Icarus in your blood, in your blood drowns

Titlen i sig selv bærer også en interessant, umiddelbar modsætning fra poesiens verden. Hvor man normalt skelner mellem reason og passion, smelter disse sammen med sammensætningen af ord som idiot og heart. Og ved nærmere gennemlytning hører man også en melodisk reference til sangen Q-Chord, der på albummet Shut Up I Am Dreaming følger førnævnte The Men Are Called Horsemen There. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg beundrer Spencer Krug som sanger og sangskriver. Intertekstualiteten gennemsyrer stort set alle hans sange, og når man med held kan referere til egne tidligere værker og dermed påpege en udvikling over tid, er der tale om stort overskud. Jeg fristes til at bruge ordet geni om denne mand.

God weekend til alle - og må Sunset Rubdown blive en del af den!

MP3: Sunset Rubdown - Idiot Heart

/Martin

3 kommentarer:

Peter sagde ...

En mand der kan matche Ryan Adams' produktivitet, nyt Wolf Parade album sidst år, og nyt fra både Swan Lake og Sunset Rubdown i år, og så tilmed med utrolig højt standard.

ulla sagde ...

Yeah, love love!

Spencer WIN, det bliver ge-ni-alt på voxen :)

Bastian sagde ...

Fantastisk! Jeg fornemmer at den plade bliver et klart højdepunkt i år. Det lyder umiddelbart hårdede og mørkere end tidligere Sunset Rubdown. Den nye Swan Lake er også helt fantastisk, især Spencer Krugs "Paper Lace"..
Hil PopRevo!