onsdag den 6. august 2008

Post-rock, post-post, host host

Se godt på dette billede. Tre mand i mørkt tøj på en bakketop ved en skov - et tåget øjeblik. Ingen af dem kigger på kameraet. Den ene kigger ned i jorden, den anden ud i horisonten og den sidste på en ged, der besvarer blikket. Dette billede sammenfatter udmærket, hvad traditionel post-rock efterhånden bevæger sig ud i.
Vi ser lyset, er en del af lyset, men vi er alligevel skabninger, der bærer på megen mørke. Men! Der er opstået et behov for øjenkontakt - fra begge sider. Den søges... Og det hele er stadig tåget - diffust.

Tilbage til begyndelsen. Wikipedia har en kort definition af begrebet, der er ret interessant at have med: "Simply put, it is the use of 'rock instrumentation' for non-rock purposes", hvorefter de går videre med at forklare det åbenlyse: At genren, som billedet, er en tåget affære. Begrebet er blevet brugt og misbrugt utrolig flittigt siden, i særdeleshed, midthalvfemserne, og det er derfor, som med alle andre genrer, ofte ret svært at bruge begrebet korrekt.
Men før jeg går videre og påbegynder en lang diskussion med mig selv, vil jeg hellere henvise dig, kære læser, til denne forrygende artikel om emnet: When did post-rock jump the shark?

Sidste år viste en sult fra folket efter new rave, hård electro og støjrock i forskellige afskygninger. Vi vil have mere larm, vi vil have pulsen op. Jeg selv hører ikke nær så meget Mogwai, Do Make Say Think, Sigur Rós og Explosions in the Sky, som jeg har gjort tidligere. Jeg har åbnet døren til støjrock, post-hardcore, punket lo-fi osv. osv. osv...
Men nu fornemmer jeg disse bands, denne strømning, dette behov indeni. Den traditionelle post-rock kommer ikke til at genopfinde sig selv foreløbig - og det behøver den heller ikke. Vi kommer automatisk til at søge den igen. Reaktioner skaber modreaktioner skaber reaktioner skaber modreaktioner skaber reaktioner skaber post-rock.

Gratis compilation af moderne post-rock: The Silent Ballet volume 8 - Étrangement Vocal (det er ikke alt sammen lige godt, men der er meget godt at hente alligevel)

Billedet er af australske Because of Ghosts.

/Martin

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Lækkert med et anderledes blog!

Anonym sagde ...

Meget hyggelig artikkel ...

Anonym sagde ...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!