lørdag den 10. oktober 2009

Genopdag: Built to Spill

Guderne må vide, at jeg har tilbragt mange, mange timer med Built to Spill på anlægget gennem årene. Alene, på tomandshånd, til fest, med en bog, med et spil, med små tanker, med store tanker, fri for tanker.
Deres gamle popfavorit Car fra 1994 er én af mine all-time yndlingssange, hvilket der også tidligere på disse sider er givet udtryk for. Min introduktion til dem, In the Morning, åbnede mange nye døre og frigav en øjeblikkelig forståelse for en ny type æstetisk nydelse. Og albums som Perfect From Now On og Keep It Like a Secret er ganske enkelt forrygende.

De to albums, der fulgte, Ancient Melodies of the Future og You in Reverse, levede dog langt fra op til de foregående værker, så der skulle en herlig koncert til på VoxHall, før bandet sidste år igen fik en masse tid på anlægget. Med de to foregående albums in mente er det dog med noget af en følelse af befrielse at konstatere, hvor godt deres nye, There Is No Enemy, egentlig er. Titlen antyder næsten denne befrielse. Der er ikke noget pres. Sytten år henne i karrieren bliver bandet ikke større, de har som sådan ikke noget at bevise. Og så lyder Doug Martsch og co. gladere, end de har gjort i lang tid. Overskuddet er tilbage i skøn forening med inspirationen, der har givet plads til fantastiske guitarflader og en veloplagt Doug Martsch på vokal.
Den seneste tid har jeg lyttet meget til balearic, beach electronica, lo-fi electro (og andet elektronisk og semielektronisk med semitåbelige betegnelser), så det føles delvist som en tilbagevenden til en anden tid at lytte til albummet. En tid, der for mig var en del mere præget af guitarorienteret sangskrivning. Nu skal man passe på med sådanne inddelinger og 'perioder'. Smag er smag - og dermed en flygtig størrelse, der for de flestes vedkommende kan ændres både udefra og indefra. Frivilligt (den åbne sjæl) og ufrivilligt (ofte den heldige). Manglen på lys modarbejder mit arbejde med at finde tilstrækkelige metaforer eller formuleringer, der kan forklare, hvor jeg egentlig vil hen, så det er nok mest fornuftigt at stoppe her. En varm, varm anbefaling går til There Is No Enemy - og Built to Spill generelt. Men det er næppe nogen overraskelse.

Hele albummet kan fortsat streames fra deres MySpace.
En rigtig god weekend ønskes herfra - og en smuk efterårsferie til dem, der har det.

/Martin

2 kommentarer:

Anette sagde ...

Cool indlæg!

Har ikke fået hørt There Is No Enemy endnu, men der er lagt penge til side, og det lyder lovende!

Og Ancient er altså en god plade :)

Börneblogger sagde ...

Ancient er helt bestemt en god plade - bare ikke lige så god som tidligere og senere plader! Hr. Björn Lydén hylder i øvrigt gruppen ganske værdigt i sin anmeldelse på Soundvenue