lørdag den 24. januar 2009

Grouper

Portland, Oregon er hjemsted for et utal af kreative kræfter, og blandt de mest undervurderede er Grouper. Bag dette navn er én kvinde ved navn Elizabeth Harris, bedre kendt som Liz Harris.

Musikken er intet mindre end bedårende. Ja, den er betagende. Der er noget ganske nøgent ved lyden, der til tider er en smule skræmmende og beroligende på samme tid - en følelse, der er lige så svær at beskrive, som den er at ramme sonisk.

Hun udgav sit første album, Way Their Crept, i 2005 og fulgte allerede året efter op med albummet Wide - begge blev udgivet på Free Porcupine Society (det må være et af de dårligere labelnavne). I 2007 udgav hun en limited edition LP ved navn Cover the Windows and Walls på det lille selskab Root Strata.
Sidste år udkom så endnu et fuldlængdealbum med den, ja, bedårende titel Dragging a Dead Deer up a Hill, der er højst anbefalelsesværdig. Denne gang på selskabet Type (Peter Broderick, Khonnor). Flere anmeldere drog paralleller til både Cocteau Twins og Mazzy Star, hvilket der til dels kan være noget om. Animal Collective har anført pladen som en stor inspiration for tilblivelsen af deres mesterlige Merriweather Post Pavillion, og Pitchfork kvitterede med at placere pladen på en 37. plads på listen over deres favoritalbums fra 2008 - hvilket formentlig gør den til listens største overraskelse. En plads på min personlige liste havde den uden tvivl også fået, hvis jeg havde kendt den sidste år.

MP3: Grouper - Disengaged
MP3: Grouper - Heavy Water / I'd Rather Be Sleeping (klik ind på siden og hent derfra - ellers virker det ikke)

God weekend til alle.

/Martin

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er virkelig en fryd for ørerne!

Daniel sagde ...

Heavy Water/I'd Rather Be Sleeping is one of my favourites of 2008. Good choice!