tirsdag den 20. oktober 2009

Beskedenhed

Disse dage tilbringes i ret høj grad i selskab med Pavements Crooked Rain, Crooked Rain og The Drums' Summertime! EP. Hvad angår de medfølgende følelser, er det en klassisk, tosidet mønt lige nu. På den ene side føles netop disse plader i disse dage som at holde fast i en lygtepæl mod en stærk blæst, der har meldt sin ankomst og kan anes uden endnu at mærkes. På den anden side føles det som at stå på kirkegården og se ud på havnen i det (hvert år) overraskende klare lys - folk i Århus ved nok, hvad der menes med sidstnævnte.

Jeg skriver meget for tiden - mest af alt ret usammenhængende. På ternet papir, i notesbøger, på servietter, på gratisaviser, på computer. Der er en trang til at få noget ud. Det er nogle gange det, efteråret gør ved én.

Det er til en vis grad inspireret af Per Kirkebys fremragende bog Kursiv. Uanset hvad man måtte mene om hans kunst, er han en mand, der er værd at lytte til. Ikke blot fordi han er en af dansk kunsts (og kunsthistories) mest anerkendte personligheder, nationalt såvel som internationalt. Men pga. hans mange fascinerende tanker og idéer, der for mig at se bunder i en accept af (og respekt for) livets grundvilkår, herunder døden og den lejlighedsvise tristesse. Ikke at vi har at gøre med en goth! Det vendes positivt, ja, alle sten vendes, der reflekteres, og interessante muligheder opstår. I hjernen, hjertet og deraf nogle gange på lærredet.

I forlængelse af indlægget i sidste uge om 'jantelov' og 'ydmyghed' kom jeg til at tænke på ordet 'beskedenhed', netop som jeg sad og læste i Kursiv på en lang togtur. I forbindelse med arkitektur skriver Kirkeby bl.a.: "Det er som om identiteten bliver stærkere, når betingelserne tilsiger en form for beskedenhed. Når arkitekturen accepterer beskedenheden og inddrager den i sin 'funktionalitet' [...] En stolt beskedenhed." Det kan naturligvis ikke overføres direkte til musikken eller alle andre kunstarter for den sags skyld - uanset om vi taler de håndværksmæssige, de frie eller en blanding (som nogle vil argumentere for, at det hele er), men det er værd at tage med sig som tanke.
Forvent flere citater fra hr. Kirkeby fremover. Og investér endelig i The Drums. De går en stor fremtid i møde. Og hvad angår Pavement, er det vist os, der går en stor fremtid i møde!

Jeg håber ikke, mine ord virker for usammenhængende disse dage. Det skulle forhåbentlig gerne give mening. Ellers bliver jeg nok tilgivet med hjælp fra nedenstående mp3.

MP3: Holiday Shores - Phones Don't Feud

/Martin

1 kommentar:

bastian sagde ...

Jeg synes ikke det er usammenhængende overhovedet. Efterår er bare mærkeligt. Nogle gange allright, nogle gange ikke