onsdag den 7. januar 2009

Nogle albums vi glæder os til i 2009

At komme i gang med et nyt år er svært for mange. Den åbenlyse symbolik er svær at ignorere, den første måned er mørk, ambitionerne er mange, frygten for skuffelser synlig - alt bidrager for mange til et sortsyn, som det kan tage flere uger eller måneder at komme over, før lykken først rigtigt vender med forårets komme. Som en lille hjælp mod denne, årets første måned kommer her nogle bud på udgivelser, vi med spænding afventer i 2009.
Året har allerede været så gavmildt at give os det nye Animal Collective, Merriweather Post Pavillion (digitalt - fysisk udgivelse følger). Jeg vil ikke holde mig tilbage: Det er ikke blot en triumf, ikke blot fantastisk. Det er ikke blot et studie i sonisk elegance. Det er genialitet i sin rene form. Mere om det en anden god gang.

Beirut - March of the Zapotec, 1. februar.

Zach Condon er ikke tilfreds med at dyrke det samme udtryk to gange i træk, og nu går han efter noget mere elektronisk, hvilket man har kunne høre på forløberperlen My Night With the Prostitute from Marseille. Et udtryk han faktisk dyrkede et par år, før han faldt for Balkan-lyden. Dengang under navnet "Realpeople", som han også udgiver under sammen med "Beirut"-navnet i 2009.

Grizzly Bear - TBA, maj. Grizzly Bear er de seneste år vokset og vokset. Både i udtryk og hvad angår deres fanbase. På deres kommende udspil vil de gøre mere for at fange deres liveudtryk, hvilket de fleste nok vil juble over. I studiet har de bl.a. haft besøg af Victoria LeGrande fra Beach House.

Yeah Yeah Yeahs - TBA, engang i 2009. Jeg ved ikke meget om den kommende Yeah Yeah Yeahs - men jeg ved, at det er en mærkelig tanke, at det kun er deres tredje fuldlængde, og at de har lovet, det ikke lyder som noget, de har udgivet før. Vi kan håbe, det ikke bliver lige så pænt som Show Your Bones.

Blikk Fang - TBA, engang i 2009. De har indtil videre formået at holde kortene tæt ind til kroppen, selvom interessen er massiv. Interessen er massiv af to grunde. 1) Det ene medlem er Kevin Barnes fra of Montreal og 2) Det andet medlem er Andrew Vanwyngarden fra MGMT. Jeg gætter på, de har bandnavnet fra Kevin Barnes' norske viv.

The Decemberists - Hazards of Love, 24. marts. Indtil videre har The Decemberists udgivet fire LP'er og fem EP'er (heraf en enkelt som liveudgivelse). Af LP'erne har to været gode og to rigtig gode. Og så skriver Colin Meloy altid medrivende, eventyrlige tekster af den type, man ikke finder andetsteds i disse tider. Med andre ord skal der nok være noget at se frem til.

Morrissey - Years of Refusal, 17. februar. Morrisseys solokarriere har været en blandet fornøjelse, men det er umådeligt svært ikke at lade sig charmere af englænderen. Han når aldrig op på siden af det, der blev indspillet med The Smiths, men mindre kan vel også gøre det?

Og nu kommer der ikke mere tekst - blot en lang liste. Men hvilken liste! Ikke alle kunstnere har garanteret udgivelser i år, og nogle er altså på rygtestadiet. Men lad os leve i en drømmeverden og håbe på, at vi virkelig får udgivelser fra disse kunstnere (det skal dog siges, at størstedelen af dem har bekræftet, at de udgiver i 2009):

The Wrens, Wilco, Built to Spill, Jeff Mangum, My Bloody Valentine, HEALTH, Pterodactyl, A.C. Newman, The National, Jay Reatard, Explosions in the Sky, The Deadly Syndrome, Trail of Dead, Maps and Atlases, Handsome Furs, Black Lips, Menomena, BOAT, Bat for Lashes, Klaxons, Patrick Wolf, frYars, The Boy Least Likely To, Mew, Broken Social Scene, Akron/Family, Crystal Antlers, Passion Pit, Malajube, Swan Lake, Dan Deacon, Doves, Shout Out Louds, The Radio Dept.

... Puh. Hvem har vi glemt?

/Martin

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Åhada hvor bliver det et godt år! Jeg har vist en svaghed for Kings of Convenience som jo også kommer med nyt

Anonym sagde ...

Det ser ud til at blive et killer-år. Glæder mig især til Swan Lake! Deres første er dybt undervurderet. Hvor har du fået info om Jeff Mangum fra?
Liongus! (det er nogle seje koder man skal skrive..)

Börneblogger sagde ...

Hej Bastian,

ja, den hører helt sikkert til under "rygtestadiet" - men man har lov at håbe. Det er baseret på nogle udtalelser, han kom med gennem den Elephant 6 tour sidste år. Noget med at han og Merge ville samarbejde om en udgivelse. Jeg har lige prøvet at finde nogle af artiklerne, hvor det var nævnt, men det går ikke frygtelig godt med det.

Og ja, Swan Lake skal nok blive godt. Jeg er helt enig i, at Beast Moans var dybt undervurderet. Du burde i øvrigt tage til Jonquil på søndag på Lades. Jeg tror, det vil være noget for dig.

Min kode: dumpre!

Martin

Anonym sagde ...

Jeg glæder mig også til Whitest Boy Alive, Jenny Wilson og Fever Ray.

WBA skulle allerede være lækket, men jeg har valgt ikke at jagte de der lækkede albums, derfor har jeg heller ikke hørt eneste tone af det nye AC endnu, men play siger albummet er i posten, og jeg glæder mig...

Derudover glæder jeg mig også til den nye Handsome Furs, førstesinglen kan findes ovre hos Pitchfork, den har jeg ikke været for fin til at lytte til, og jeg synes umiddelbart det lyder godt.

Anonym sagde ...

Hej Martin.
Ville skam gerne have hørt Jonquil, men det var desværre aflyst.. Lød ellers meget fint og passende til en søndag.
Kunne være spændende hvis Mangum begyndte at røre på sig igen. Men til gengæld kommer Shout wellington air force's debutalbum i 2009:).
Har i øvrigt et tip til dig: Meneguar. De har udgivet forskellige ting som alle er ret gode. Men faldt over dem på grund af deres nye plade "The In Hour" som kørte på fast rotation i min lokale punk-pladehandler. Den skulle være blevet indspillet over et par dage (på den gode gammeldaws måde). Den er helt vildt melodiøs, skramlet og smuk og er blevet en af mine klare favoritter fra 2008. Er glad for al det nye "treehugger-folk", men håber på lige et gran mere punk-attitude i det nye år. myspace.com/meneguar
DIASHLOS!

Börneblogger sagde ...

Hej Bastian,

jeg glæder mig også meget til Shout Wellington-debuten! Jeg skammer mig over, jeg glemte at nævne EP'en i indlægget om dansk musik i 2008.
Og lover at få lyttet til Meneguar med det samme.

2008 bød også på meget godt i det punkede - men ja, lad os på noget mere af slagsen!

Martin

Anonym sagde ...

Den eneste Mangum-relaterede udgivelse i år er Circulatory System's "Signal Morning", som udkommer i september. Her medvirker han på sine gamle venners (fra Elephant 6-kollektivet) nye plade!
Nej der er faktisk 2!
Et andet elephant 6 projekt, Major Organ and the Adding Machine, genudgiver deres 2001-album af samme navn til efteråret med en vedlagt film! Jeff medvirker både på cd'en, og hvis man skal tro på rygterne, også i filmen iklædt et hummer-kostume(!) - kan ikke vente...