mandag den 1. september 2008

Miniportræt: Kevin Barnes

I anledning af et nyt album fra of Montreal præsenterer vi et kort portræt af gruppens ubestridte leder, Kevin Barnes (og dermed også af hans hjertebarn, of Montreal):

Som sanger, sangskriver og diva er Kevin Barnes én af de mest ekstravagante og underholdende frontmænd i moderne musik gennem de seneste ti år. Den 34-årige krukke var i 90'erne en del af Elephant 6-kollektivet, der talte bands som Neutral Milk Hotel, The Olivia Tremor Control, The Apples in Stereo og selvfølgelig of Montreal. At han i 2004, efter seks LP'er og to EP'er, blev gift (med norske Nina Grottland, der nævnes i flere sange) og fik en datter har ingenlunde sløvet sindet hos amerikaneren. Han er stadig lige skarp, lige produktiv og lige festlig, selvom han et stykke tid var nede i mørket; han var således bosat i Norge et kort stykke tid, hvor han ikke ligefrem trivedes. Denne tid resulterede til gengæld i sangskrivningen til gruppens hidtil bedste album, og ét af sidste års bedste, Hissing Fauna, Are You the Destroyer?. Opmærksomheden var nu mere massiv end nogensinde før, og of Montreal var endelig store på vores side af Atlanten.

Og hvordan følger man så op på en sådan bedrift? Man skaber da et glam rock alter ego! Siden udgivelsen af førnævnte album fra 2007 har Kevin Barnes derfor optrådt som "Georgie Fruit", som han beskriver som en sort mand i slutningen af 40'erne, der har gennemgået et par kønsskifteoperationer og spillet i et funkband i 70'erne ved navn Arousal.

Både musikken og teksterne har gennemgået noget af en udvikling gennem of Montreals levetid. De seneste år har teksterne været stærkt personlige, og de alvorlige emner står ofte i kontrast til forholdsvis upbeat melodier - eller beskrives gennem absurde og ret så originale metaforer.
Teksterne på det nye album, Skeletal Lamping (ude d. 7. oktober), har ofte grobund i det seksuelle (på underfundig vis og aldrig direkte plat), hvilket kombineres med megen funk og disco. Alt sammen pakket ind i gruppens befriende tilgang til moderne pop. Jeg har ofte haft det utrolig svært med funk, så hvis I, kære læsere, føler en trang til at vende jer bort, må jeg bede jer give det en chance: Det virker rent faktisk på dette album!'

Førstesinglen Id Engager er en 'sikker førstesingle', idet den i høj grad lyder som noget fra Hissing Fauna, Are You the Destroyer? og samtidig har en lille smule nyt i sig. Den er dog langt fra det bedste på albummet - og endnu længere fra at være det mest originale.
Af andre spændende nyheder omkring Kevin Barnes kan det nævnes, at han i øjeblikket samarbejder med Andrew VanWyngarden fra MGMT om et projekt, de kalder Blikk Fang.

of Montreal spiller i Amager Bio tirsdag d. 21. oktober.

MP3: of Montreal - Id Engager
MP3: of Montreal - Nonpareil of Favor

/Martin

Ingen kommentarer: