torsdag den 16. juli 2009

DeVotchKa

At støde på et bandnavn hundrede gange uden at lytte til bandet er nok noget, de fleste har prøvet. Det er forskelligt, hvad der skal til, før man endelig tager sig sammen. Med DeVotchKa var der tale om en art tilfælde - eller skæbne. Hvad man nu ynder at kalde noget smukt.
Forleden så jeg nemlig Little Miss Sunshine for tredje eller fjerde gang og blev endnu engang imponeret over filmens soundtrack. På forhånd kunne jeg genkende et par Sufjan Stevens-sange, bl.a. den guddommelige Chicago, men da jeg bagefter læste om soundtracket, stod det klart, at DeVotchKa stod bag det meste - ofte sammen med filmkomponisten Mychael Danna.

Det er en udsøgt fornøjelse at beskrive DeVotchKas historie. Den er næsten for god til at være sand. Jeg vil lade William Bowers fortælle:
"Seriously, I can't compete: A professorial classical violinist. A sousaphone player from a Civil War recreation band. A punk-turned-mariachi-enthusiast drummer raised by polka musicians. A Gypsy-descendant singer more multi-instrumentalist than the other three band members that I just reductively identified according to their "main" pieces of equipment. DeVotchKa invented the Diablo Cody arc, as they've gone from accompanying burlesque/fetish shows to getting a Grammy nod, despite being unsigned at the time. Sire reportedly couldn't have them because parent company Warner thought them "unmarketable"-- and yet they just no-thanxed an offer from McDonald's to feature their music in the ubiquitous carcass-merchant's, um, marketing."
De startede altså som backingband til varietéforestillinger og turnerede endda med "modellen" Dita von Teese. Herefter begyndte de at turnere en hel del på egen hånd som følge af deres første udgivelser, og de begyndte så småt at få et lille following. Og med Little Miss Sunshine kom så det kommercielle gennembrud. En voldsom, sær og fantastisk smuk skildring - tilmed yderst inspirerende.

Musikken er vanskelig at beskrive. Der er masser af balkan- og romainspiration at finde. Blandet med alskens over- og undergenrer. I enkelte øjeblikke er musikken virkelig rørende. Som med How It Ends, der også er at finde på soundtracket til førnævnte film.

DeVotchKa spiller på Vega d. 17. august.

MP3: DeVotchKa - How It Ends
MP3: DeVocthKa - Such a Lovely Thing

/Martin

Ingen kommentarer: