fredag den 12. marts 2010

Zola Jesus

Efter en lovende start på marts måned har de seneste dage været ganske grå. I bogstavelig forstand. Tanker om weekend kombineret med dette grå passer nærmest perfekt til Zola Jesus' Night.
Zola Jesus er den snart 21-årige Nika Roza Danilova fra Wisconsin. En kvinde, der skaber ret mørk musik med spor af new wave. Af ren nødvendighed har hun indspillet sit første album The Spoils med en ret lo-fi lyd, medens den nye EP Stridulum er lidt renere. Herfra stammer også vedlagte Night. Musikken beskrives nogle steder som lo-fi goth, hvilket er en forholdsvis klam beskrivelse, selvom den rammer lidt rigtigt.

At det rammer rigtigt og samtidig føles forkert passer udmærket til noget af det, Nika prøver at dyrke i sin musik. Hun udtalte i slutningen af sidste år, at hun godt kan lide at dyrke det ubehagelige i musikken. Det ubehagelige, som vi alligevel søger. Nu giver det måske også mere mening med det gotiske. Hun læser fransk og filosofi og begyndte i en ung alder at dyrke Dostojevski og Nietzsche, ligesom hun nu også har taget Schopenhauer under sine vinger. Man kommer næsten til at tænke på Frank i Little Miss Sunshine, der konkluderer om high school, at det er prime years of suffering (i forbindelse med Proust og en teenagers problemer).

Nika er operatrænet fra syvårsalderen og on-and-off ti år frem. Hun kan da også meget med stemmen, men mest af alt er det indfølingen, der er imponerende. Man tror på hende, selvom man ikke ved, hvad hun vil sige. Et paradoks, der er værd at udforske, fordi det lægger op til at udforskes - måske fordi det i virkeligheden ikke kan andet end udforskes.

Don't be alarmed, in the end of the night you're in my arms

Man foruroliges. Hun søger det - men er usikker.

In the end of the night when I can be with you
Until the end of the night when I can be with you

Længslen i hendes stemme er utrolig, og man frygter næsten, om hendes profeti mon bør gå i opfyldelse. Eller om der i virkeligheden er tale om en drømmetilstand. At hun nøjes med drømmen. Night er en varm anbefaling i en til stadighed kold tid.

MP3: Zola Jesus - Night
MP3: Zola Jesus - Clay Bodies
MP3: Zola Jesus - Crowns

/Martin

Ingen kommentarer: