lørdag den 12. september 2009

'Branchen' om branchen

Ordet branche har altid været forskruet. Ikke bare som ord men også som begreb. Måske man endda kan tale om en ideologisk konflikt i brugen (og accepten) af ordet og dets reelle gyldighed. Det er næsten som om, det ændrer betydning, hvis blot man mandsmarkerer det med anførselstegn - og igen hvis man kursiverer det. I musikbranchen har der i mange år været selskaber, der består af en enkelt mand eller kvinde. Det er ikke noget nyt. At de store selskaber til gengæld bliver mindre og mindre er en forandring, der i udpræget grad hører dette årti til.

Denne forandring er naturligvis i høj grad et resultat af hele musikdiskursens forandring som følge af nye teknologiske muligheder. Anledningen til nedskæringerne har måske været, at de netop har fejlet i forsøget på at forstå ordet "muligheder" til fulde. Med andre ord har det ifølge mange, også undertegnede, været for let at slå ud med armene og komme med disse utallige undskyldninger, der alle bunder i det samme problem: Mangel på selvindsigt og mod. Til årets Spot Festival var det derfor befriende at høre Bella Unions Simon Raymonde udtale, at det er mere spændende end nogensinde før at lede et pladeselskab. Befriende fordi det er optimistiske og relativt nye toner inden for 'branchen' - og mere endnu mere befriende fordi det kommer fra et pladeselskab, der udgiver så fantastisk musik fra begge sider af Atlanten. I mindre skala er det også ganske relevant at nævne pladeselskabet Big Scary Monsters fra Oxford. Pladeselskabet ledes af den unge Kevin Douche, der ofte gør sig i alternativ tænkning og markedsføring, hvilket i en ung alder har givet ham et vist navn inden for branchen i England. Han bidrager engang imellem med anekdoter og tanker om branchen på Drowned in Sound, der både i dette konkrete tilfælde og mere generelt altid er en nærlæsning værd. Derudover har han sin egen blog, der af og til kaster ret interessant læsning af sig. Som dette indlæg om branchen/'branchen'/branchen, der ansporede mig til at lægge et indlæg ud på denne ellers travle lørdag.
Selskabet, der tidligere er blevet nævnt på bloggen, udgiver og har udgivet interessante navne som Mutiny on the Bounty, Shapes, Adebisi Shank, Anathallo, Jeniferever, Mimas og This Town Needs Guns (billedet) - ét af engelsk musiks mest interessante nyere bands. Og ét af de bedste bandnavne i omløb.

MP3'er: En compilation med forskellige sange fra selskabet kan hentes som zip-fil her.

/Martin

Ingen kommentarer: