onsdag den 16. september 2009

Fool's Gold

Vampire Weekend er ikke "afro-pop". Beiruts første album er ikke "balkan" (i øvrigt en meget løs betegnelse - som jeg selv bruger alt for flittigt). Her taler vi ikke en filosofisk diskussion af verbet "at være" i Heidegger'sk forstand. Derimod er der tale om en erkendelse af, at der ved disse bands er tale om elementer, traditioner, der sættes ind i en ny kontekst. Hybridformer. Disse orkestre bruger elementer, der traditionelt har tilhørt hhv. afrikansk pop og østeuropæisk folkemusik og blander dem så med traditioner fra mere vestligt orienteret sangskrivning. I førstnævntes tilfælde en klar poptradition og i sidstnævntes tilfælde en form, der i sig selv er en hybridform - der blot hybridiseres yderligere.

En sådan hybridform findes også hos Fool's Gold fra L.A., der er væsentligt tættere på egentlig afro-pop end eksempelvis Vampire Weekend. Eller Paul Simons Graceland for den sags skyld (tag ikke fejl, jeg holder enormt meget af begge disse kunstnere og glæder mig afsindigt til at høre Vampire Weekends andet udspil til vinter).
Så vidt jeg kan tælle, består Fool's Gold af otte medlemmer og derudover fire percussionister. Denne store gruppe dyrker dog ikke kun afro-poppen. Den sættes også hos dem ofte ind i en mere vestligt orienteret sangtradition, ligesom de også indblander en del andre traditioner, der i sandhed giver følelsen af world music. Eksempelvis sanger Luke Tops vokal. Både måden at bruge stemmen på og det faktum at han i de fleste sange synger hebræisk, der er hans modersmål. Kogt ned til indforstået festivalsnak kan man vist sige, at man på Roskilde ville have vanskeligt ved at placere Fool's Gold andetsteds end Astoria-teltet.
Sangene skrives af Luke Top og guitarist Lewis Pesacow. Sidstnævnte er også med i de anbefalelsesværdige Foreign Born.

Deres selvbetitlede debutalbum er ude d. 29. september på IAMSOUND Records (Suckers, Cut Off Your Hands, Florence and the Machine, Telepathe).
Og så er navnet desværre ikke taget efter den fantastiske sang af legendariske The Stone Roses.

MP3: Fool's Gold - Surprise Hotel
MP3: Fool's Gold - Nadine

/Martin

2 kommentarer:

Unknown sagde ...

" I førstnævntes tilfælde en klar poptradition og i sidstnævntes tilfælde en form, der i sig selv er en hybridform - der blot hybridiseres yderligere."

- hybridiseres?

Börneblogger sagde ...

Jeg skal gerne indrømme, at det er et verbum, der vanskeligt lader sig udfolde i passiv form!
Hvad der menes, er, at Beiruts musik som udgangspunkt er en hybridform, der med mere løs hånd tilsættes andre krydderier, traditioner, så der kommer til at opstå et aktivt samspil.